Zolang hervormingen in combinatie met een kleinere overheid uitblijven, moeten we op zoek naar opportunistische maatregelen. Errol Keyner kent er nog een paar.

Het huidige kabinet zal geen grote structurele maatregelen nemen op het gebied van werkgelegenheid, zorg of de woningmarkt. Daarvoor in de plaats komen lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven en wat gesleutel in de marge, waarmee de overheid jaarlijks “slechts” grofweg twintig miljard euro meer uitgeeft dan het binnenkrijgt. Echte bezuinigingen en een kleinere overheid zijn voorlopig helaas niet aan de orde. Het is allemaal weinig inspirerend, maar we moeten het ermee doen.

Opportunisme

De grote, structurele maatregelen zijn politiek voorlopig onhaalbaar. Beleidsmakers zijn daarom naarstig op zoek naar opportunistische acties die de staatsbegroting helpen en de economie stimuleren. Daarbij zullen ze vermijden de rekening te leggen bij mondige of kwetsbare burgers.

Erfbelasting naar vijftig procent

Het blijft natuurlijk diefstal, maar een drastische verhoging van de erfbelasting ligt voor de hand. Telkens wanneer een spaarzame medeburger de laatste adem uitblaast, krijgt de overheidsbegroting een impuls door de helft van zijn vermogen te confisqueren. Over de doden niets dan goeds, maar ze zijn mondig noch kwetsbaar, derhalve politiek oninteressant.

Maar zelfs wanneer boze vermogende ouderen besluiten vooraf fors extra te gaan consumeren, zal het (niet naar het buitenland weglekkend deel) ten goede komen aan de economie. Het verlies aan vermogensbelasting wordt ruim gecompenseerd door extra btw en, indirect, ook de andere belastingsoorten, dus de schatkist profiteert.

Schenkingsbelasting naar nul

Als libertariër gruwel ik van belastingverhogingen. Een veel sympathiekere route ligt voor de hand door de schenkingsbelasting - al dan niet tijdelijk - af te schaffen. De jongere generatie zal een groot deel snel voor consumptieve doeleinden aanwenden.

Maar zelfs de voorzichtige jongere die hiermee zijn schulden reduceert, zal eerder aankopen durven doen. Hiermee krijgt de economie de gewenste oppepper, waarmee de belastinginkomsten zullen stijgen ondanks het wegvallen van de schenkingsbelasting.

Erfbelasting naar vijftig procent of als alternatief de schenkingsbelasting naar nul. Een slimme politicus doet allebei. Ik zie uit naar Prinsjesdag 2014.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl